JML-diving

Menu
MENU

Piece kremacyjne

Linia Duval-2

Linia Duval stanowi flagowy produkt firmy Kalfrisa – są to dwukomorowe piece o najwyższej wydajności, wykonane z cegły szamotowej.

Są polecane do spopielarni wykonujących wiele spopieleń dziennie.

Pierwsze piece Duval zostały dostarczone do klientów prawie dwadzieścia lat temu. Na przestrzeni lat piece ewoluowały i podlegały ciągłemu unowocześnianiu konstrukcji i podzespołów, wprowadzanymi na życzenia klientów oraz w miarę pojawiania się nowości technicznych na rynku.

Dotychczas piece z tej linii zostały zainstalowane w krematorium w Toruniu, w Warszawie, w Suwałkach i w Krakowie.

 

 

Linia X-5/2


Linia X-5/2 stanowi najbardziej popularną grupę pieców produkowanych przez Kalfrisę. Piece X-5/2 zostały zaprojektowane do szybkiej i efektywnej kremacji. W tym celu zostały wykonane ze specjalnego betonu ogniotrwałego, który pozwala na szybkie rozgrzanie pieca. Piece X-5/2 są piecami trzykomorowymi i trzypalnikowymi. Poza typowymi komorami spalania i dopalania występuje dodatkowo komora rozgrzewania. Zastosowanie trzeciej komory istotnie wpływa na trwałość urządzenia, przedłużając czas eksploatacji pieca bez konieczności wykonywania remontu kapitalnego.

Dotychczas piece z tej linii zostały zainstalowane w krematorium w Rudzie Śląskiej oraz w krematorium w Skarżysku-Kamiennej.

 

 

Linia Merkur


Są to piece dedykowane do mniejszej liczby spopieleń niż linia Duval i X-5/2.

Ich konstrukcja i wydajność predysponuje je do zastosowania do obsługi obszarów o populacji 250-350 tys. mieszkańców. Są też wykorzystywane jako pierwszy piec dla nowych spopielarni, które docelowo planują zakup drugiego pieca przy wzroście popularności kremacji. Z racji niższej liczby kremacji, główną ideą zaprojektowania pieców Merkur było zapewnienie niskich kosztów inwestycji, najniższych kosztów serwisu oraz umiarkowanych zużyć paliwa.

Dotychczas piece z tej linii zostały zainstalowane w krematorium w Słupsku, w dwóch krematoriach w Koszalinie, w krematorium w Suwałkach, w krematorium w Białymstoku, w krematorium w Legnicy, w krematorium w Otwocku, w krematorium w Jasienicy, w krematorium w Mielcu, w krematorium w Jeleniej Górze oraz w krematorium w Radomiu.

 

System wprowadzania

Często Inwestorzy nie poświęcają zbyt wiele czasu kwestii obsługi pieca, a konkretnie wprowadzania. Jest to jeden z istotnych elementów – definiujący na przyszłość rodzaj używanych trumien, liczbę pracowników obsługi, etc. Ponadto, każdy z Inwestorów ma swoje wyobrażenia w temacie oprawy procesu wprowadzania ciała do pieca.

Systemy wprowadzania spełniają kilka kluczowych cech:

• Umożliwiają szybkie wprowadzenie – kilkadziesiąt sekund;

• Umożliwiają wprowadzenie ciał od dużej masie (do 350 kg);

• Potrafią obsługiwać różne trumny (tekturowe, drewniane, wiklinowe) oraz spopielenia całunowe – w zależności od systemu;

• Mogą działać w trybie półautomatycznym lub automatycznym, z pełnym wspomaganiem elektrycznym (ruch pionowy i poziomy) jak i tylko z ruchem pionowym;

• Umożliwiają obsługę przez 1-2 osoby.

 

Urządzenia do obróbki prochów

Pozostałością po każdej kremacji są prochy, które wymagają dodatkowej obróbki. Pod koniec cyklu kremacji następuje proces studzenia popiołów oraz następnie ich rozdrobnienia (mielenia). Należy pamiętać, żeby proces chłodzenia, jeśli odbywa się poza piecem, odpowiednio zabezpieczyć właściwym wyciągiem przed wydzielaniem gazów. Studzenie popiołów poza piecem może odbywać się na specjalnym stole, przy wykorzystaniu większej liczby urn technicznych lub tac, wspomagane wodą lub nawiewem.